Co wiesz o bezkofeinowej kawie ziarnistej?

Niektóre osoby muszą zrezygnować z kofeiny. Na szczęście to wcale nie oznacza, że nie mogą cieszyć się zachwycającym smakiem i aromatem tego przepysznego napoju. Wszystko dzięki bezkofeinowym kawom ziarnistym. Dziś przybliżamy najważniejsze informacje o tym produkcie.

 

Kiedy warto sięgnąć po bezkofeinową kawę ziarnistą?

Powodów, które wpłynęły na rezygnację z kofeiny, może być wiele. Pić kawy nie powinny osoby, cierpiące na takie schorzenia, jak choroby dwunastnicy, kamica dróg żółciowych czy wrzody żołądka. Kofeina może być niebezpieczna również dla ludzi, zmagających się ze zbyt wysokim ciśnieniem. Niektórzy natomiast cierpią po prostu na nietolerancję kofeiny, objawiającej się m.in. złym samopoczuciem, zawrotami głowy oraz zbyt dużym pobudzeniem po wypiciu kawy.

Z myślą o osobach, które z różnych względów muszą zrezygnować z czarnego napoju, powstały kawy bez kofeiny. Uzasadnione są w tym przypadku obawy o smak, bo niektóre rozwiązania bezkofeinowe mogą różnić się walorami smakowymi od kawy, do której jesteśmy przyzwyczajeni. Na szczęście w dobrze zaopatrzonych palarniach i sklepach, takich jak np. Bearded Coffee znajdziemy wyselekcjonowane ziarna, zachwycające walorami smakowymi.

 

kawa w filiżance

 

Co musisz wiedzieć o bezkofeinowej kawie ziarnistej?

  • smak
    W palarniach kawy podejmuje się konkretne działania, nadające kawie szlachetnej goryczki i wyrazistej nuty zbożowej. Taki efekt można osiągnąć dzięki mocnemu wypalaniu kawy. Precyzyjne podejście do tego procesu sprawia, że pasjonaci i pasjonatki kawy mogą czerpać pełne doznania smakowe i nie zmieniać swoich przyzwyczajeń, nawet jeśli muszą zrezygnować z kofeiny.
  • segregacja i obrabianie ziaren
    Na wcześniej wspomniany smak, oprócz wypalania, wpływa wiele innych czynników. Producenci dobrych rzemieślniczych kaw bezkofeinowych dbają o to, żeby ziarna były wyselekcjonowane. Są więc zbierane i segregowane ręcznie. Dodatkowo w niektórych przypadkach używa się tradycyjnej metody obrabiania na mokro.
  • dodatkowe informacje
    W profesjonalnych palarniach kawy mamy szansę zyskać szereg cennych informacji o tym, czym charakteryzuje się i jak powstawała dana odmiana kawy. W oparciu o takie dane możemy skuteczniej podejmować nasze decyzje zakupowe.

Jak widać, rezygnacja z kofeiny wcale nie musi równać się rezygnacji z picia przepysznego, czarnego napoju. Różnorodne warianty rzemieślniczej kawy bezkofeinowej pozwalają wybrać idealną opcję fanom i fankom różnych poziomów kwasowości, goryczki, słodyczy i nut zbożowych. Warto swoją przygodę z bezkofeinową kawą rozpocząć w dobrej palarni i tam, z pomocą doradców, odkryć ulubione smaki.

Leave a Reply

Your email address will not be published